Distincte

0

Era o zi frumoasa cu soare de la sfarsitul lunii noiembrie a anului 1994 , soseaua Bucuresti - Ploiesti tocmai fusese refacuta si deci numai buna de viteze excesive pentru amatorii de senzatie. Olariu se afla la bordul autoturismului Dacia Liberta si conducea cu 60 km la ora prin localitatea Romanesti . Era ora pranzului , caldura mare 24 de grade Celsius si temperatura din masina crestea si ea. La un moment dat Olariu observa ca temperatura din interiorul masinii creste datorita blocarii manetei de caldura de la bordul Daciei Liberta. Solutia imediata a fost oprirea masinii in afara carosabilului, ridica capota, incerca sa deblocheze maneta de caldura dar degeaba, era intepenita iar o fortare risca depresurizarea instalatiei de racire.

Cand am pornit la acest drum de cautari nu m-am gandit ca am sa dau peste oameni care iubesc viata neconditionat. Si totusi am gasit si omul despre care vindecarea miraculoasa este legata si de spiritul acestuia. Povestea lui Olariu Alvir:
Decizie proprie sau pur si simplu soarta ! Alvir hotari sa se dezbrace de haina pentru a putea continua drumul pana la Ploiesti. El pune mana pe manerul portierei din fata stanga, o deschide,intra,deblocheza usa spate stanga si revine in exteriorul masinii incercand sa se dezbrace pentru a pune haina pe bancheta din spate, cand la un moment dat la orizontul privirii zareste o pata de culoare alba ce vine cu viteza spre el.
Era o masina alba de fabricatie nemteasca ultimul model de Wartburg ce venea cu 80 de km la ora si cu un sofer adormit cu capul pe volan. Impactul era inevitabil ! O fractiune de secunda si Alvir reuseste sa sara cu genunchii la piept evitand strivirea picioarelor intre cele doua masini. Lovitura este fara scapare, desi a sarit evitand primul impact masina alba isi continua drumul cu viteza lovindu-l cu capota la genunchi, imprimandu-i o miscare puternica de rotatie il indreapta spre parbriz , lovitura la cap proiectandul la 6 metri inaltime intr-o rotatie aproape perfecta, ghemuit cu ghenunchii la piept. Masina criminala loveste Dacia Liberta si o taraste circa 20 de metri, dupa care se rastoarna pe partea soferului intr-o pozitie de resemnare. Alvir se prabuseste pe spate cu zgomot infundat de pamantul reavan ce inca mai pastra cateva fire de iarba verde, semn al unei toamne tarzii. Imediat in jurul capului, ce pare fara viata cu ochii inchisi parca pentru eternitate se formeaza o balta de sange, de un rosu aprins ce contrasteaza cu verdele din jurul sau.
Oamenii din comuna se indreapta curiosi sa vada victimele si < starea > masinilor implicate in accident. Evenimentele se petrec cu repeziciune. Lumea infuriata pe soferul criminal, il scoate din masina nemteasca si cand vad ca nu a patit mai nimic vor sa-l linseze pentru neglijenta de care a dat dovada. Desi totul este real parca ne-am afla intr-un film american, la 3 minute de la accident apare politia de circulatie. Intamplarea ii face pe politisti niste adevarati eroi , asa ca trec la fapte si costatand cu repeziciune decesul lui Alvir traseaza cu creta pe langa corpul acestuia si aduc un aparat de fotografiat sa imortalizeze imagini necesare cercetarilor ulterioare. Nici nu se mai deplaseaza dupa soferul criminal pentru ca acesta este adus pe brate de spontanii ajutori de politisti, si comunica sec : bagati-l in masina!
Evenimetele se precipita si cand politistii trag primele cadre foto, la locul accidentului apare o salvare de armata ce opreste sa vada daca este nevoie de un prim ajutor specializat ( masina se retragea la baza unitatii militare si nu avea la bord decat personal medical fara pacientii ). Marcat de imaginea dezastrului aratat de cele doua masini grav avariate si balta de sange din jurul capului lui Alvir, doctorul militar se apleaca hotarat si pune doua degete pe gatul victimei sa ia pulsul .
  • - Minune !!! Exclama doctorul si intorcand privirea spre asistentul paramedic ii ordona scurt : urgent o fasa sterila si un bandaj ! In timp ce doctorul oprea scurgerea sangelui prin pielea sparta de la capul lui Alvir, acesta reprosa politistilor prezenta de spirit de care ar fi trebuit sa dea dovada intr-un asemenea caz:
  • - Ba, ce n-aiba ! Unde va fost capul ? Voi faceti poze la accidente fara sa verificati daca mai traieste victima ! Ba, daca era o blonda misto, atunci ii faceati respiratie gura la gura si daca nu va sugea limba doar atunci faceati poze ! Asa l-ati vazut pe asta ca este barbat, ce ati zis ? Da-l dracului , un concurent mai putin la femei ! Ba, numai la prostii va e capul ! Aveti grija sa nu va murdariti pe maini !!!
  • - D-le doctor , aveti grija cum vorbiti ca ne aud oamenii astia ! Si .. Lasati-o mai moale daca nu vreti sa va dam o amenda pentru refuz de prezentare a documentelor!
  • - Auziti ma ! Puneti mana si ajutati sa-l transportam pe individ pana la salvare fara sa il miscam ca poate are ceva pe la coloana, ca deh nu putem sa stim nimic acum, si miscativa burtile alea gravide in masina si deschideti drumul pana la spitalul de urgenta din Ploiesti, ca de nu vai de curu vostru daca asta moare va trec in raport drept coautori!
  • - D-nul doctor !!! Lasati mistoul ! Vreti sa va punem niste talpi dupa spital?
  • - Mucles ma !!! Datii drumul la girofar si in 5 minute vreau la spital , daca vreti sa mai vorbesc cu voi!
Sub privirile consternate ale oamenilor care numai intelegeau nimic din franturile de dialog surprinse intre doctor si politisti , Alvir este imbarcat in salvarea de armata care pleca intr-un scrasnet de roti in urma echipajului de politie cu directia spitalul de urgenta Ploiesti.
De la o inaltime apreciabila dar suficient de aproape pentru a distinge locul accidentului si oamenii ce animau zona , sufletul lui Alvir privea cu regret cele intamplate . Un val de intrebari izbeau gandirea ce nu stia ce anume sa mai creada ! Am murit oare ? Pana aici a fost sa fie ? Copii au ramas fara tata ? De ce au ramas atatea lucruri neterminate ? Poate totusi mai este o sansa ?
Norocul este al fiecaruia mai mic sau mare. Alvir era un om norocos, si acest lucru se va vedea mai tarziu, deocamdata sufletul lui purtat de un inger insotea de la distanta corpul aflat in coma dar care mai spera inca la viata.
Masina salvarii ajunse in mare viteza la spitalul de urgenta din Ploiesti. O echipa de medici si asistente anuntate prin statie de politie il prelua imediat cu masca de oxigen pe Alvir si in pas alergator echipa ajunge in sala de operatii unde stupoare la nici 2 minute dupa ce i se recoltara analizele Alvir deschise ochii.
Putin mirat doctorul aflat la capul patului verifica miscare retinei dar mirare : nimic nu se misca nici macar la flesul lanternei. Ciudata fixatie pe care o avea in privire era suprapusa si de faptul ca desi i se tipase la ureche Alvir nu dadea semne ca aude sau vede de nici un fel, era pur si simplu un chip de piatra cu ochii deschisi.
Deodata in sala de operatii aparu dr. Nicolau specialistul nr.1 din Spital ce nu rata nici un caz deosebit pentru a da lectii colegilor mai tineri sau nu, privind profesionalismul, care spuse :
  • - Ridicati-l de spate, sustineti-l sa stea in fund cu privirea la mine ! Tine-l de cap sa ma poata privi in ochi!
Acesta era inceputul calvarului tuturor celor aflati in incapere care aproape o jumatate de ora trebuira sa indure aceleasi intrebari pe care doctorul i le punea lui Alvir privindu-l fix in ochi:
  • - Cum te cheama?
  • - Unde locuiesti?
  • - Ce varsta ai?
  • - Cu ce te ocupi?
Cand nimeni nu se mai astepta si toata lumea ajunsese la capatul rabdarii (mai putin dr. Nicolau ) un martor ocular al accidentului spuse : domnule doctor nu-l mai chinuiti va spun eu cum il cheama : Olariu Alvir!
  • - Te cheama Olariu Alvir ? replica doctorul imediat catre Alvir.
  • - Da...Olariu.Alvir.. spuse Alvir
  • - Puneti-l imediat pe masa, sa il operam, a scapat de ce era mai greu ..cel putin stim ca va putea vorbi.restul vom vedea.. !
Dupa aproape o ora operatia se termina cu succes si Alvir avu sansa ca doctorul sa extraga toata cioburile din crestetul capului si sa inchida rana cu ajutorul a 12 copci.
Alvir se trezi in sala de reanimare si primele ganduri pe care le avu erau cine este el de fapt : nu isi mai aducea aminte nimic din viata avuta pana la accident, pana si numele lui i se parea doar ceva cunoscut pentru ca la auzit spus de o persoana pe care nu o cunostea si ca sa scape de durerea de la cap a repetat si el acel nume ciudat Olariu Alvir!
Cred ca am murit si m-am reincarnat in trupul unuia pe care nici macar nu stiu ce a facut pana acum !.... acesta era gandul ce il framanta apasator pe Alvir ... si totusi cine naiba e asta care (uitandu-de in oglinda) are o fata speriata de parca a vazut moartea ! Trebuie neaparat sa aflu cine sunt acum altfel astia o sa profite de mine si cine stie pe la ce spital de balamuc o sa ma duca ! Dar trebuie sa fiu atent ce intrebari pun sa nu ma creada nebun, cine stie poate totusi aflu ceva si scap sa vad ce mai fac si cu viata asta ciudata pe care am inceput-o!
Cand toate aceste ganduri se luptau in mintea lui iar totul parea un puzzle imposibil cineva se apropie de el si ii spuse : Alvir, ce mai faci baiete ? Am venit sa te duc acasa!
  • - Serios ! Dar tu cine esti?
  • - Sunt colegul tau de serviciu ...Sergiu Carandino.. Nu ma mai cunosti !?
  • - Din pacate nu imi aduc aminte cel putin acum .. probabil de la operatia asta la cap..
  • - Vorbesti serios. ? Pai .o sa avem o problema.eu..nu stiu unde stai..dar pana ajungem la spitalul Burghelea in Bucuresti .poate aflu ceva in sensul asta . o sa vorbesc cu Lucian..
  • - Asta cine mai e?
  • - Nici pe asta nu il sti ? E sefu !?
Alvir este cuprins deodata de o frica interioara exploziva : prea multe informatii cu necunoscute, are un sef de care nu stie nimic si pe deasupra il mai si duce la alt spital..iar asta care cica este coleg cu el nu stie nici unde sta ! Prea multe necunoscute.Si ce spital e asta unde trebuie sa ma duci .Sergiule. ?
  • - Spitalul nr. 9 de nebuni ma, nu il sti ala de la piata Sudului din Berceni!
  • - Dar ce caut la nebuni?
  • - Trebuie sa iti faca niste analize sau radiografii la cap ceva in genul asta, sa vada daca nu ai patit ceva mai grav ca oricum vad ca cu memoria stai cam prost, dar probabil este de la accident...iti revi tu ca.. oricum vad ca nu arati rau pentru unul care a fost lovit de o masina cu 80 de km la ora .. !
  • - Si de acolo ma duci acasa?
  • - Daca iti dau drumul aia trebuie sa te duc la medico-legal sa te vada un doctor ca deh. a fost accident de masina ca asa se procedeeaza, cel putin asa mia zis Lucian sa fac.
Dintr-odata Alvir amuti si parca rupt de ce se intampla nici macar nu mai auzi ce tot vorbea . Sergiu.pana la spital nu mai scoase o vorba pentru ca nu stia ce sa raspunda si omuletul asta era tare plictisitor .vorbea mult si parca alta limba . nimic nu era de inteles .. Totul erau niste fraze fara inteles!
La intrarea in spitalul nr. 9 reveni sonorul ca dupa un film mut, in camera de garda un doctor ce parea venit de la o intalnire cu Bachus tipa in gura mare de parca era ratacit in munti : si asta mai traieste dupa ce la lovit masina cu 80 de km in plin ? Ba ! Ia zi cum te cheama ?
  • ....................a..a..a. spuse Alvir
  • - Ce ba asta nu stie cum il cheama, e handicapat ? spuse doctorul catre Sergiu
  • - Nu domnule doctor, nu este dar stiti .. Tocmai asta este de la accident si-a pierdut memoria si de aia m-au trimis la dvs. sa ii faceti un control..o radiografie . sa nu aibe ceva la cap!
  • - De ce nu zici ba asa ? Trimite-l la radiologie .. faceti una completa si reveniti la mine sa vad daca are ceva lipsa pe acolo . si cum ma la lovit masina cu 80 de km la ora la cap si mai are capul intreg?
  • - Dl. Doctor...l-a lovit masina cu capota si parbrizul ... nu la calcat!
  • - Ba ! Tu nu face pe desteptul cu mine ca te trimit inapoi la Ploiesti cu el cu tot!
La radiologie Alvir sesiza ca ceva nu era in regula dar nu stia ce : asistenta o femeie intre doua varste il puse sa se drezbrace la pielea goala veni la el il pipai pe fund, pe spate, pe abdomen si intr-un final ii puse 2 placi fotografice la cap. Nedumirerea persista : de ce a trebuit sa stea gol pusca cand de fapt ia facut radiografia doar la cap ! Ceva era in neregula iar cand de abia incepuse sa se imbrace asistenta cu un aer fals profesional punandu-si o manusa in mana stanga spuse : stai sa vad daca nu ai si vreo afectiune vizibila pe coloana jos .poate e nevoie sa iti mai fac o radiografie si fara prea multe vorbe il apuca pe Alvir de spate il apleca putin in fata cu stanga iar cu dreapta ! incepu sa il pipaie pe coloana in jos pana la scrot atingand nevinovat organele genitale .ramanand cateva momente in acea zona .. si intr-un final comunica cu o voce calda iesita parca de sub un dus fierbinte : este totul in regula poti sa te imbraci!
Ciudata radiografia asta isi spuse Alvir, daca si doctorul face la fel precis numai scap de aici ! Sunt la balamuc totusi iar astia parca nu ar fi doctori .Ar fi vrut la un moment dat sa il intrebe pe Sergiu daca asa se face o radiografie dar se abtinu sa nu nasca alte intrebari .. In fond nu stia care era regula asa ca mai bine tace si se lamureste mai incolo cand o sa priceapa mai bine lumea asta in care trebuie sa traiasca acum!
Prezentat din nou la dr. Nicolau, Alvir se uita cu nedumerire la atitudinea brusc ganditoare a doctorului ce numai contenea :
  • - Oh.oh...oh...incredibil ce calota rezistenta a avut omul asta de nu s-a fisurat sa crape in doua, lovitura este in profunzime dar nu atat cat sa-i crape capul ! Puteti sa il duceti la medico-legal, pe moment sa faca tratament acasa si sa tina regim iar peste 3 zile uite o trimitere, sa se duca la spitalul de Urgenta sa faca o tomografie sa vada daca mai are zile sau nu . deocamdata are ..
  • - Doctore reteta asta trebuia sa o iau acum si sa i-o dau? spuse Sergiu
  • - Da, cat mai repede ... este ceva preventiv fata de socul suferit ... sa nu faca vreo complicatie.
Alvir parasi spitalul insotit de Sergiu si odata intrat in masina gandurile il napadira din nou, brusc sunetele nu se mai auzeau, totul era confuz : lumea se uita la el ca la un paria, el nu stia cine este, cei din jur aveau un comportament ciudat ....
  • ............................................
  • - Bai ! Alvire ! Trezestete bai ce naiba . la medico-legal nu ai scos o vorba am crezut ca ai luat-o razna, i-a zi la ce scara stai ca am ajuns acasa !
  • - Eu de unde sa stiu ! Nu ai zis ca esti coleg ...prieten .. Si tu nu sti unde stau?
  • - Da, asa este dar nu am fost niciodata la tine acasa!
  • - Bine . bine, dar sa sti ca nu stiu care este scara daca nu imi spui adresa exacta!
  • - Scara 1 cu 21 !
  • - Hai ca am gasit-o!
Alvir insotit de Sergiu se indrepta spre usa apartamentului si cu un ultim efort de vointa intreba nedumerit : e cineva la mine acasa?
  • - probabil ca sotia ta, a vorbit Lucian cu ea!
Din nou acest Lucian si iata ca am acum si o nevasta isi spuse in gand Alvir.
Ajuns in fata usii Alvir il opri pe Sergiu de mana si ii replica:
  • - Nu te supara de intrebare copii am?
  • - Din cate stiu eu .ai ..doua . fete!
  • - Aoleu ! Asta e tot ! Mai ai ceva sa imi spui inainte de a intra, nu de alta dar deja sunt pre multe surprize!
  • - Nu ! Asta este tot!
Sergiu suna la usa, si deodata aparu un personaj feminin apropiat de varsta lui Alvir cu un zambet subtire ce comenta : esti intreg?
  • - Da, asa se pare ..
  • - Multumesc Sergiu ca l-ai adus acasa, vorbim la telefon, la revedere!
Alvir patrunse in casa si din nou totul deveni confuz si sunetul disparu ...o durere puternica i se agata de coloana ..ceata puse stapanire ...
............................................
Dupa trei saptamani de paralizie la pat Alvir inca mai credea ca totul se poate remedia si nu isi va petrece aceasta viata noua oferita de sansa, noroc, rencarnare sau ..Dumnezeu .in pat ! Coloana nu il lasa sa se ridice singur din pat dar ceva .. din ceata .. poate un deja vu . ii spunea : valorezi mai mult mort decat viu ..Cine era oare vocea ? I se parea cunoscuta .. ! Da ...acum stiu era EA ! Sotia cu zambetul subtire a la Cruela ! Dintr-o data se auzi un tunet asurzitor ce ii cuprinse capul cu o unda sonora ce repeta in continuu : trebuie sa mergi ! Alvir cuprins de spaima isi spuse ca trebuie sa se intample o minune si uitandu-se cu atentie in jur se spriji cu mainile de pat si incerca sa se ridice in picioare ...
Dupa primii doi pasi facuti Alvir si-a dat seama ca miracolul s-a produs, poate sa merga si noua lui viata poate sa inceapa. Vindecarea miraculoasa s-a produs iar trairea lui suprarealista cu ingeri, deja vu-uri si ganduri straine de corpul lui nu le va putea spune nimanui, nu de alta dar cine sa il creada si apoi oamenii pot face si alte aprecieri nu tocmai placute legate de lovitura la cap.
............................................
Desi amintirile acelui corp in care isi traia noua viata nu erau revenite in totalitate, Alvir avea o revelatie filozofala referitor la viata si cum trebuie sa apreciem viata : Viata-i scurta, drumu-i lung ! Pentru ca numai auzise aceasta expresie i se paru un dejavu venind din timpuri stravechi ce nu avea decat o traducere clara pentru cunoscatori : Pretuieste viata pentru ca nu sti cat o vei avea ! Chiar daca chinuri vei avea nu vei uita ca drumu-i lung si anevoios iar prapastia poate veni oricand!
Alvir decise in acel moment sa inceapa o viata noua fara amintiri ce nu exista si cine stie poate va fi si dragoste sa ii umple sufletul gol pustiit de amintirea ......mort decat viu!

Acest articol a fost preloat din alte surse 

Trimiteți un comentariu Blogger

 
Top