Distincte

0
O mama care isi creste copilul singura, pentru un motiv sau altul, si iata ca intrebarile incep! 

Un Tata, la ce este util?!? 
Stim cu totii relatia de fuziune care uneste o mama cu bebelusul ei in primele saptamani din viata lui… Rolul tatalui: sa instaleze o distanta necesara intre mama si copilul ei. Doar cu pretul acestei ‘desprinderi” micutul va putea sa se construiasca si sa se dezvolte in totalitate ca individ. 

Atentie, asta nu inseamna ca o mama singura nu va putea stabili aceasta distanta intre ea si copilul ei. Despartirea se va face intr-un mod natural dupa cateva luni, dupa ce ea isi va regasi centrii proprii de interes. Si in general se intampla cand se termina concediul de maternitate si mama se intoarce la serviciu, trebuie atunci sa-si lase bebelusul in grija unei terte persoane… 

Mamele singure, nici vorba sa fie culpabilizate! Bineinteles va veti pune in locul copilului dumneavoastra si veti gandi ca acesta sufera din cauza lipsei tatalui sau. Sa nu va ingrijorati, in primele luni, un copil are nevoie de dragoste si ii impliniti perfect aceasta nevoie. 

Este foarte important sa va ganditi un pic si la dumneavoastra pentru ca este deja destul de dificil sa crestem un copil, dar in plus, trebuie sa va descurcati cu golul lasat prin plecarea barbatului dumneavoastra… 


Optsprezece luni, varsta intrebarilor… 
Pentru un copil de 18 luni, universul se rezuma la cel cotidian in care traieste. Auzindu-i pe micutii lui prieteni spunand “tata”, va repeta ce aude. Cu atat mai insistent cu cat mama lui, ravasita, va interpreta repede acest “discurs” ca manifestarea unei lipse. 

Nu inseamna obligatoriu o intrebare din partea lui, ci mai degraba o invitatie inconstienta pentru a deschide subiectul. Atunci este ocazia sa-i vorbiti despre tatal lui! Poate nu va intelege tot ce ii veti spune, dar important este ca acest cuvant “tata” sa nu devina un tabu intre voi. Vorbind despre el cat mai devreme, veti evita nelinistea sau ingrijorarea in jurul intrebarilor despre originile lui, ramase fara raspuns. 

Actionand astfel il veti autoriza pe viitor sa deschida subiectul fara nici o jena. Nimic nu este mai daunator pentru el decat sa faceti “ca si cum” nu ar avea un tata, “ca si cum” nu are nevoie de el. Cu timpul, povestea pe care i-o veti spune despre cuplul care ati fost cu tatal lui ii va da un sens nasterii lui. 


“Bineinteles ca ai un tata!” 
Asigurandu-l ca toti copiii au un tata, il intariti vizavi de absenta lui. “Bineinteles ca ai un tata, ca toata lumea. Doar ca nu traieste cu noi”. Aceste cuvinte vor permite copilului dumneavoastra sa-i dea tatalui sau un loc in imaginarul lui. Mai ales daca ii alimentati curiozitatea cu cateva detalii despre personalitatea tatalui sau. 

Chiar daca sentimentele dumneavoastra sunt nuantate de amaraciune, incercati sa puneti in fata anumite elemente pozitive. Va veni timpul cand se va intreba despre motivele absentei lui. Daca plecarea tatalui sau se situeaza in jurul nasterii lui, va face singur legatura. 

Dumneavoastra, ca Mama, trebuie sa-l faceti sa inteleaga, folosind niste cuvinte simple, ca un copil nu este niciodata responsabil de deciziile luate de adultii din jurul lui. Daca nu-i precizati foarte clar, risca sa se culpabilizeze.

Trimiteți un comentariu Blogger

 
Top