Distincte

0


Simo Hayha, supranumit “Moartea Alba”, este un fost lunetist finlandez participant la Razboiul de iarna (Razboiul Sovieto-Finlandez sau Ruso-Finlandez) care a ingenunchiat Armata Rosie (Armata rusilor) printr-o precizie milimetrica de manevrare a pustii sale modificate, Mosin–Nagant, acesta stabilind un record mondial, neegalat nici pana in ziua de astazi de un alt lunetist.

Cifrele oficiale il mentin pe Simo Hayha pe primul loc in topul celor mai periculosi lunetisti din lume cu 542 de inamici (confirmati oficial) doborati cu ajutorul pustii, intr-o perioada foarte scurta, si anume 100 de zile. Pe langa cele 542 victime, ii mai sunt atribuite alte 200, doborate cu un pistol semi-automat, in aceiasi perioada de timp.


Alt aspect foarte interesant este ca, cele 100 de zile au insemnat intreg anotimpul iarna, cand lumina naturala nu tine decat cateva ore, astfel misiunea lunetistului fiind mult mai dificila, deci ganditi-va cata indemanare avea acest om, si ce precizie avea fiecare glont trimis catre inamic.

Hayha avea propria strategie pentru a se face nevazut in marea de zapada, acesta nu folosea luneta pentru tinta, ci catarea pustii, din trei motive, si anume:

1. Datorita temperaturilor extrem de scazute (de la -20 pana la -40 grade Celsius) sticla telescopica se abureste, afectand astfel vizibilitatea si precizia lunetistului.

2. Pozitia capului ar fi fost mai ridicata folosind luneta telescopica, astfel, riscul de a fi descoperit era mult mai mare.

3. Razele soarelui se pot refracta prin lentilele telescopice, dezvaluind automat pozitia sa in fata inamicilor.

Alte metode ingenioase pentru a nu fi descoperit o reprezinta compactarea zapezii in locul in care pusca era asamblata, asta pentru a stopa ridicarea in aer a zapezii in timpul tragerii, si mai mult, Hayha tinea mereu zapada in gura, asta pentru a-si ascunde respiratia (aburi).

Vazand toate cele intamplate, rusii au pregatit echipe speciale de lunetisti si au permis folosirea artileriei grea, toate acestea au fost in zadar, Simo Hayha a rezistat eroic, omorand in numai 4 zile peste 70 de soldati rusi.

La inceputul lunii Februarie 1940, armata sovietica a pornit un atac masiv, luptele s-au intensificat iar in data de 6 Martie 1940 apararea finlandeza a fost distrusa, acestia avand o singura optiune, retragerea. In timp ce camarazii sai incercau sa se retraga, Simo Hayha a decis sa le pazeasca spatele si a ramas ascuns la postul sau, doborand inamic dupa inamic.

In aceiasi zi, 6 Martie 1940 un glont ratacit i-a strapuns maxilarul si capul pe partea stanga. Acesta a ramas in coma pana in data de 13 Martie 1940, data la care a fost declarata si pacea intre Finlanda si Rusia.

Dupa razboiul de iarna, Simo Hayha a avut nevoie de cativa ani buni pentru a se recupera complet, asta dupa ce a trecut prin aproximativ 30 de operatii la nivelul capului.

Next
This is the most recent post.
Previous
Postare mai veche

Trimiteți un comentariu Blogger

 
Top